Algemeen

Fata Morgana

uit: Fata Morgana Magazine Nr. 1 – Januari 1995

Waarom heet het Magazine ‘Fata Morgana’?

De laatste 10 jaar heb ik de media ontdekt via welke het mogelijk is bepaalde ideeën openbaar te maken. Althans, via welke het voor mij mogelijk is dit te doen. Zonder eerder te beseffen wat het voor gevolgen zou hebben, wist ik al snel een naam voor de bewuste media: ‘Fata Morgana’.
Nu 10 jaar later, weet ik hier eindelijk meer van. Waarom bleef die naam me steeds achtervolgen? Waarom moest ik vrijwel alles waar ik mijn energie in stak verbinden met deze naam?
Om het antwoord te begrijpen moet je allereerst weten wat een fata morgana is.

Fata Morgana

Het verschijnsel, ook wel ‘luchtspiegeling’ genoemd, komt voornamelijk voor in woestijngebieden. Door de weerkaatsing van de zon op aarde, lijkt het soms dat zich op een bepaalde afstand een hoeveelheid water bevindt, die lijkt op een meer of zee. Of op een oase, compleet met bomen. Voor een verdwaalde woestijnreiziger een kwelling omdat die nooit weet of de voorstelling in de verte echt is of… een fata morgana.

Op zoek…

Niet alleen in de woestijn komen verdwaalde reizigers voor. Ook in de steden. In ieders directe omgeving zijn mensen voortdurend op zoek. Op elke plaats wordt naarstig gezocht naar antwoorden. Op vragen als:

“Wie ben ik?”
“Waarom ben ik hier?”
“Wat is mijn doel?”
“Wat is de zin van het bestaan?”

Tijdens hun zoektocht raken al deze mensen regelmatig het spoor bijster. Want niet alle antwoorden die gevonden worden zijn de juiste antwoorden. Of misschien hadden ze niet de juiste vragen gesteld? Misschien willen deze mensen antwoorden horen die er niet zijn? Of krijgen ze soms antwoorden die ze niet begrijpen? Is alles wel zoals het lijkt? Zien wij de wereld wel zoals die werkelijk is? Leven we niet dagelijks in een fata morgana; een niet bestaande realiteit? Een spiegeling van onze eigen fantasie?

Het is niet altijd wat het lijkt.
Je ziet niet altijd wat je ziet.
En… je leest niet altijd wat je leest.

Dit Magazine is een volgende stap in mijn zoektocht naar de antwoorden.
Vragen genoeg om antwoorden op te vinden. Maar voorlopig ga ik er vanuit dat het wederom niet reële vragen zijn die ik stel. Vragen gesteld vanuit een niet bestaande realiteit kunnen onmogelijk beantwoord worden. Het zal dan blijken een fata morgana te zijn!

Nawoord 2024

Bovenstaande tekst is dus geschreven in 1995! Bijna 30 jaar geleden. En daarna heb ik nog altijd tot de dag van vandaag ‘mijn leven’ verbonden aan ‘fata morgana’. Want in het Avontuur van het leven weet je eigenlijk nooit of alles wat je ziet en nastreeft realistisch, haalbaar of zelfs maar bereikbaar is. Deze website is dan misschien gericht op ‘erotic dreams’ maar ook mijn huis heb ik tegenwoordig aan deze naam verbonden. Leven in een… fata morgana! Met een knipoog natuurlijk. Want gelukkig heb ik altijd mijn benen op de harde grond gehouden en besef ik de realiteit. 😉

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *